Printervriendelijke versie

PERSBERICHT Amstelveen, juni 2013 Kids verkiezen vliegtuig als vakantievervoersmiddel boven auto Reisziekte voor kinderen één van de minst leuke dingen aan vakantie

PERSBERICHT                                                        

Amstelveen, juni 2013

Kids verkiezen vliegtuig als vakantievervoersmiddel boven auto
Reisziekte voor kinderen één van de minst leuke dingen aan vakantie

Over ruim een week vieren de eerste kinderen in Nederland hun zomervakantie. Voor veel gezinnen hét moment om erop uit te trekken. Als het aan de kinderen ligt, gaan we massaal op vakantie met het vliegtuig. De auto is een stuk minder populair onder hen (56% vs. 19%), zo blijkt uit onderzoek van Primatour1. In de top 3 van vervelende bijkomstigheden van op vakantie gaan, staat op nummer 1 volgens de kinderen ‘het missen van huisdieren’, gevolgd door ‘het lang stil moeten zitten tijdens de reis’ en op 3 ‘reisziekte’. Ruim een derde van de huishoudens met kinderen heeft last van reisziekte (wagen-, zee- en luchtziekte).2 Dat terwijl met de juiste voorbereidingen een reis niet verstoord hoeft te worden door reisziekte.

Het merendeel van de mensen die binnen het huishouden te maken hebben met reisziekte weet niet wat de oorzaak van reisziekte is en nog eens een derde weet ook niet wat je eraan kunt doen. 57% van de gezinnen, waarbinnen een gezinslid wel eens last heeft van reisziekte, treft dan ook géén voorzorgsmaatregelen bij het op reis gaan. Enkele eenvoudige maatregelen, zoals frisse lucht, afleiding, voldoende pauzeren kunnen al helpen bij reisziekte. Daarnaast kan een reistablet uitkomst bieden.

Oorzaak reisziekte

Hoewel reisziekte vaak voorkomt bij kinderen, kunnen ook volwassenen er last van hebben. Je hoeft niet op vakantie te gaan om last te krijgen van reisziekte. Zowel bij korte als lange reizen kan reisziekte optreden, met meestal duizeligheid, misselijkheid en braken als gevolg.

Reisziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. De hersenen zijn in de war omdat het evenwichtsorgaan beweging registreert, terwijl de ogen stilstand waarnemen. Dat kan bijvoorbeeld op zee gebeuren.

Tips om reisziekte te voorkomen

Op www.primatour.nl is meer informatie te vinden over reisziekte. Zo is er een online zelftest om erachter te komen of je last hebt van reisziekte en vind je op de website ook eenvoudige tips om reisziekte te voorkomen.

1. Kien onderzoek heeft in opdracht van Primatour (Meda Pharma B.V.) een onderzoek uitgevoerd in maart 2012 onder 590 Nederlanders van 16 jaar en ouder en in april 2013 onder bijna 800 Nederlandse kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar.

2. Nederlandse huishoudens met kinderen onder de 18 jaar.

Primatour is een geneesmiddel. Het gebruik voor of tijdens het autorijden wordt bestuurders afgeraden. Niet te gebruiken bij de ziekte van Parkinson en/of spierspannings- en houdingsveranderingen en onwillekeurige, glaucoom (verhoogde oogboldruk, kamerhoekblok-glaucoom). Lees voor gebruik de bijsluiter.


– Einde bericht –

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Primatour (Meda Pharma B.V.), Linda van de Veen, tel: 06 514 170 14 of e-mail: linda.van.de.veen@medapharma.nl.