Printervriendelijke versie

Reisziekte

De koffers zijn gepakt, de broodjes zijn gesmeerd en de fotocamera is in de aanslag: lekker op vakantie met het gezin! Een periode waar een ieder graag naar uitkijkt. Reisziekte kan echter roet in het eten gooien...Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met reisziekte. Kinderen gemiddeld genomen vaker dan volwassenen. Zelfs tijdens korte ritjes zoals naar opa en oma, de dierentuin of naar een attractiepark kunnen verschijnselen van reisziekte optreden.

Oorzaak van reisziekte
Reisziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtscentrum in de hersenen ontvangt informatie over de beweging van het lichaam en de omgeving, en over de stand van het lichaam. Deze informatie komt van het evenwichtsorgaan, de ogen en de gevoelszenuwen die zich in spieren en gewrichten bevinden.

Gevolgen van reisziekte
De informatie kan in sommige situaties tegenstrijdig zijn, bijvoorbeeld als het evenwichtsorgaan beweging meldt terwijl de ogen de beweging niet registreren. Dat gebeurt bijvoorbeeld op zee: het evenwichtsorgaan registreert de deining van de zee maar omdat het lichaam en de stuurhut dezelfde beweging maken, registreren de ogen stilstand. De hersenen raken hiervan in de war. Het gevolg is dat in het slaap- en waakcentrum in de hersenen de stof histamine wordt vrijgegeven welke het braakcentrum prikkelt. De gevolgen van deze prikkeling laten zich raden....

Vaak treedt er eerst duizeligheid op. Als het vaker gebeurt, leidt het tot misselijkheid en braken. Misselijkheid en overgeven zijn dan ook de meest bekende en vervelende gevolgen van reisziekte.

Reisziekte behandelen